Bol.com

Bol.com de webshop voor iedereen

Bol.com is opgericht door het Duitse media bedrijf Bertelsmann AG. Deze Duitse onderneming was niet alleen de oprichter van de webshop Bol.com, maar was ook eigenaar van andere grote ondernemingen als RTL Group, Random House en Gruner + Jahr. In 1999 richtte zij de webshop op, om hem in 2002 weer door te verkopen. Dit deden ze omdat er een wijziging plaats vond in de strategie van het bedrijf.

Bol.com geschiedenis

De naam Bol, is een afkorting en staat voor Bertelsmann On-Line. Door het opkomen van vele internet bedrijven in de jaren 1997 tot en met 2000 ontstond een internetbubbel. Veel mensen hadden veel vertrouwen in de opkomende internet ondernemingen. Er werd veel geld ingestopt om maar zoveel mogelijk marktaandeel te bemachtigen. Dit deden veel ondernemingen zonder te letten op hun netto inkomen. Hierdoor kwam er voor veel bedrijven al snel een eind aan de internettrend. De Nederlandse website van Bol.com wist deze fase te overleven en werd vervolgens doorverkocht aan een Duitse joint venture. In het jaar 2003 kon de webshop voor het eerst beschikken over een winst.

In 2009 kwam het bedrijf onder het beheer van Cyrte Investments te staan. Dit duurde slechts drie jaar voordat het bedrijf weer werd overgenomen door Ahold. Het bedrijf Ahold was op dat moment al eigenaar van onder andere Albert Heijn en de Etos. Ze hadden ongeveer 350 miljoen euro over voor de internet winkel. Het bedrijf groeide alsmaar verder door. Zo bedroeg de winst in 2014 nog zo een 680 miljoen euro.

Huidige staat

Bol.com is een van de grootste webshops van Nederland. Ze hebben meerdere prijzen gewonnen voor onder andere beste webshop van Nederland. Dezelfde prijs wonnen zij ook in het buurland België.

De webshop heeft echter wel te handelen met een aantal sterke concurrenten, waaronder Cool Blue. Ze verkopen allerlei artikelen via de webshop. Het gaat van boeken tot dierlijke producten.