Hornbach

Hornbach de Duitse bouwmarktketen

Hornbach is uitgegroeid tot een begrip in de Nederlandse bouwmarkt wereld. Van oorsprong is het bedrijf echter in Duitsland begonnen. Dit gebeurde al in 1877 Landau in der Pfalz, Duitsland. In het jaar 1968 deed het bedrijf iets dat nog nooit eerder was gezien. Het opende namelijk een combinatie winkel. Een combinatie tussen enerzijds een bouwmarkt en anderzijds een tuincentrum.

De groei van Hornbach

Hornbach groeide uit tot een bedrijf met meer dan 140 vestigingen. Deze vestigingen zijn verdeeld over meerdere Europese landen, zoals onder andere Nederland, Duitsland, Roemenië, Tsjechië, Zweden en Zwitserland. De meeste vestigingen van Hornbach hebben dezelfde kenmerken. Zo gaan de bouwmarkten vaak gepaard met een groot parkeer terrein. Daarnaast is de winkel van Hornbach verdeeld in drie sectoren. Zo heb je de doe-het-zelf afdeling, de tuinafdeling en de dieren afdeling.

In Nederland heeft het bedrijf 13 filialen en heeft het bedrijf bijna 2000 werknemers in dienst. De eerste Nederlandse vestiging werd in 1996 geopend in Zaandam. In het jaar 2010 heeft Hornbach het voor elkaar gekregen om de grootste bouwmarkt in Nederland ooit neer te zetten in de stad Breda. Deze vestiging was zo een 23.000 m² groot en het geïnvesteerde kapitaal bedroeg zo een 31 miljoen euro.

Visie van het bedrijf

Bij het bedrijf richtte ze zich voornamelijk op de klant die aan een groot project wil beginnen. Door deze klanten aan zich te binden, denken ze bij de bouwmarkt succesvol te zijn. Deze klanten willen ze van dienst zijn door kwaliteit te leveren, maar ook kwantiteit. Het is namelijk zo dat wanneer een klant een groot project wil starten, hij vaak veel onderdelen nodig kan hebben. Door de grote bouwmarkten van Hornbach is het geen probleem om deze grote getallen aan onderdelen in huis te hebben. Ten slotte wil het bedrijf haar klanten bedienen met een op maat gemaakt advies voor het uit te voeren project.