Intergamma

Intergamma B.V. van Gamma & Karwei

Intergamma is het moederbedrijf achter de bouwwinkelketens Karwei en de Gamma. Het bedrijf opende in Breda zijn eerste winkel. Dit was een Gamma die werd geopend in het jaar 1978. Het bedrijf is uitgegroeid tot een van de grootste bouwmarkten in de Europa en in Nederland is Intergamma de onbetwiste nummer één.

Intergamma met bijna 400 filialen

Het bedrijf Intergamma heeft in totaal 373 filialen van beide Gamma en Karwei. Hiervan behoord het grootste gedeelte toe aan Gamma. Deze bouwmarkt kent namelijk 245 vestigingen. Deze zijn niet alleen te vinden in Nederland, maar ook in buurland België. Het grootste gedeelte is wel in Nederland gevestigd. Van de in totaal 245 Gamma’s bevindt zich zich 67 procent in Nederland. Het overige deel in België. Karwei heeft wel al zijn vestigingen in Nederland.

Geschiedenis

Zoals gezegd werd de eerste Gamma in 1978 geopend. Het grootste deel van de winkels bestaat momenteel uit franchise ondernemers. Het bedrijf begon als een doe het zelf zaak. Iedereen die graag wilde klussen kon terecht bij de bouwketen. In de jaren 80 nam Intergamma het bedrijf Lanser over. Met dit bedrijf probeerde ze zich vooral te richten op de aannemers in Nederland. Echter besloten ze later weer om focus aan te brengen in de organisatie. Dus werd het bedrijf verkocht en ging het zelfstandig verder.

In het 1991 neemt Intergamma Karwei Holland Nationaal B.V. over. In de tien jaar die volgen richt Intergamma zich voornamelijk op centralisatie. De distributie van en naar de bouwmarkten krijgt extra aandacht, waardoor er veel kosten kunnen worden bespaard. Daarnaast maakte dit het een stuk aantrekkelijker om franchise nemer te worden van de bouwketen. Hierdoor groeide het bedrijf nog verder uit.

Op het moment richt het bedrijf zich voornamelijk op online. Net zoals dit bij veel andere bedrijven ook het geval is. In het 2013 opende zij hun webshop. Daarnaast willen ze zowel Karwei als Gamma een apart deel van de markt laten bedienen. Dit vraagt om een merk herpositionering.