michael van Praag

Michael van Praag sportbestuurder bij Ajax en KNVB

Michael van Praag is bekend als sportbestuurder. Hij werd geboren op 28 september 1947 in Amsterdam. Michael van Praag is zoon van een Joodse vader en moeder die niet gelovig was. Zijn ouders hebben verder nog drie dochters. Beryl van Praag is zijn zus en zij is bekend als presentatrice. Verder hij neef van Chiel en Marga van Praag die beide nieuwslezers zijn.

Michael van Praag zijn Loopbaan

Dik viertienjaar lang was Michael voorzitter bij Ajax. Dit was de periode van 1989 tot en met 2003. Hij volgde Tom Harmsen op. De vader van Michael was ook voorzitter van de Amsterdamse club in de periode 1964 tot en met 1978. Hij trad dus in de voetsporen van zijn vader. Voordat Michael bestuurder werd was hij verdienstelijk scheidsrechter bij de amateurs. Verder was hij eigenaar van ongeveer 45 elektronicazaken op meerdere vliegvelden.

In de periode dat van Praag voorzitter was bij Ajax won Ajax mooie prijzen. In 1992 won Ajax de Uefa cup en drie jaar later wisten zij onder leiding van Louis van Gaal de Uefa Champions League en de Wereldbeker voor teams te veroveren. Hij werd in 2003 opgevolgd door John Jaake. In 2008 werd Van Praag door de KNVB gekozen als voorzitter.

FIFA Voorzitter

Op 26 januari 2015 stelde Van Praag zich verkiesbaar voor het voorzitterschap van de Wereldvoetbalbond. Hij daagde hiermee de Zwitser Sepp Blatter uit. Hij kon zich verkiesbaar stellen doordat hij steun kreeg van meer dan vijf nationale voetbalbonden. Het ging hier om de bonden van Nederland, België, Zweden, de Faeröer, Schotland en Roemenië. Bij zijn verklaring laat hij weten dat hij zich sterk ging maken voor meer niet-Europese landen bij de wereldkampioenschappen. Daarnaast streefde hij naar het hard aanpakken van matchfixing. Op 21 mei 2015 trok Van Praag zich terug als kandidaat om zo ruimte te maken voor de Jordaanse Prins die ook in race was voor voorzitter van de FIFA.