Tweakers

Tweakers technologie vergelijkingssite

Tweakers is een online technologie vergelijkingssite waarop producten met elkaar worden vergeleken en waarop kennis van experts wordt gedeeld. Het is in het jaar 1998 opgericht door Femme Taken.  Het bedrijf heeft momenteel meer dan 500.000 geregistreerde gebruikers.

Het verhaal achter Tweakers

Het is in de loop der jaren steeds moeilijker geworden voor een consument om een keuze te maken, als het gaat om technologische apparaten. Marketingtechnieken worden steeds beter en er zijn veel meer producten op de markt. Dit maakt het voor de, vaak onwetende consument, vaak moeilijk om product te kopen dat perfect bij hem of haar past. Het zou zomaar kunnen dat je door gerichte marketinguitingen kiest voor een laptop met allerlei specificaties die jij helemaal niet nodig hebt. Daarom is Tweakers opgericht. Zij functioneren als een onafhankelijke vergelijker.

Zij hebben tegenwoordig 15 redactie leden in dienst die er alles aan doen om de consument van correcte informatie te voorzien. Daarnaast beschikken zij ook over een hoop buitenlandse freelancers die Tweakers van informatie verschaffen.

De website werd in 2006 overgenomen door VNU. Maar vier jaar later werd dit bedrijf op zijn beurt weer overgenomen door het bedrijf De Persgroep.

Concept

Het is niet alleen mogelijk om producten te vergelijken met elkaar. Tweakers biedt de gebruiker nog veel meer mogelijkheden. Zo ontvangen zij nieuws over allerlei technologische updates. Deze updates kunnen vervolgens ook via de website gedownload worden. Daarnaast hebben ze een overzicht met hierin vacatures in de ICT-branche. En hebben ze een eigen marktplaats. Hierop kunnen de zogeheten “tweakers” onderling producten kopen en verkopen.

Ten slotte kunnen de tweakers reageren bij bepaalde producten. Hierin kunnen zij een beoordeling geven over het product en kunnen zij met elkaar in discussie gaan. Deze beoordelingen kunnen erg belangrijk zijn bij het maken van een weloverwogen keuze.

De vergelijkingssite kreeg in de jaren 2009, 2010, 2011, 2012 en 2014 de prijs voor beste website van het jaar. Tweakers is zo bepalend geworden, dat zij nu ook zelf prijzen uitreiken aan producten. Denk bijvoorbeeld aan de prijs voor beste tablet van het jaar.